Hospital Veterinari Costa Brava

C/ De la Metal·lúrgia 16, Palafrugell
17200 Palafrugell
Por als petards en mascotes

Por als petards en mascotes

És molt comú que les nostres mascotes s’ho passin malament en dies com la revetlla de Sant Joan, tempestes, partits de futbol… Són sorolls molt intensos per les seves oïdes. A determinades races hi pot haver un component genètic que fa que siguin més sensibles als sorolls. També poden haver patit algun tipus d’experiència traumàtica que puguin relacionar amb els sorolls. En alguns casos els tutors poden reforçar una conducta i fer que aquesta sigui perpetuada en el temps. El període de socialització és molt important, i si un cadell no ha estat exposat a diferents sorolls i situacions, pot fer que desencadeni una resposta de por davant diferents estímuls.

Com saber si el meu gos o gat pateix ansietat pels sorolls

Els diferents estats de por i fòbia es poden presentar de diverses maneres. Hi ha animals que tremolen i estan molt inquiets, d’altres que comencen a bordar, alguns s’amaguen a sota el llit o el lavabo, també poden gratar la porta, tant sigui per entrar com per sortir…

fuegos-artificiales-miedo

Què podem fer per evitar-ho

Si ja sabem que la nostra mascota pateix fòbia als sorolls, a nits com la de Sant Joan que podem predir que hi haurà petards i li podem proporcionar una zona segura, és a dir, un espai on la nostra mascota es senti més protegida. És recomanable mantenir la zona segura permanent. MAI el forçarem a entrar o sortir de la zona segura.

Com fer una zona segura:

Ha d’estar el màxim aïllat de l’exterior possible (interior del lavabo, garatge, sota el llit…), en ocasions ells mateixos ja trien un lloc on amagar-se. Li ficarem un coixí amb les seves joguines, menjar i una peça de roba del propietari. MAI el forçarem a entrar. Si l’habitació té persianes les tancarem. Es pot posar música o la televisió de fons (és important començar dies abans amb la música per a que no ho pugui relacionar amb els petards).

Si mai ha tingut un refugi o zona segura, dues o tres setmanes abans de la nit de Sant Joan és recomanable ensenyar-li la zona segura i deixar-hi premis i joguines per a que ho relacioni amb experiències agradables. També hauríeu de jugar i estar amb ell en la mateixa habitació on estigui la zona segura (sempre abans de l’estímul: petards).

Com comportar-nos quan està patint estrès i fòbia als sorolls

Si la nostra mascota es posa molt nerviosa i no es dirigeix cap a la zona segura, hem provat medicacions (veure més endavant) i, si continua nerviosa, la nostra actitut en aquests moments és molt important:
• Mantenir la calma: intentar no posar-nos nerviosos, fins i tot intenteu jugar.
• No renyar-la, empitjorarà el comportament.
• No treure-la de passeig: alguns animals tenen tendència a fugir per escapar del sorolls.
• No recomfortis la seva actitut de por (carícies): pot potenciar la resposta.
• Si hem de deixar a la nostra mascota sola durant l’episodi de sorolls (petards, tempestes…) el deixarem a la seva “zona segura” si en té, baixarem les persianes, tancarem finestres, deixarem música de fons, treurem objectes que el puguin lesionar o que pugui trencar. Pot ser que l’animal s’orini i/o defequi durant la nostra absència, NO l’hem de renyar a la tornada.

Medicacions: quan hem de començar, sempre sota supervisió veterinària

Si us recomanem que mediqueu a la vostra mascota, primer de tot heu de probar la medicació abans que es produeixi l’estímul i es recomana també iniciar amb part de la teràpia mínim 5 dies abans del dia en concret per tal que pugui fer efecte.

  • Una semana abans: probar les dosis indicades per l’equip veterinari i observar la reacció del animal.
  • El mateix dia: seguir les instruccions del equip veterinari respecte a les dosis i freqüència d’administració.

Davant de qualsevol dubte o reacció inesperada truqueu-nos. Hi ha medicacions que poden fer en determinats animals l’efecte contrari i que es posin més nerviosos. Per això recomanem probar la medicació dies abans quan no hi ha cap estímul.

Contacteu amb nosaltres per demanar cita. Us assessorarem de forma personalitzada sobre les pautes a seguir i us donarem el tractament més adequat pel vostre company.

Ves al contingut