Molts animals presenten por, ansietat, pànic o inclús fòbia als petards i/o trons. D’aquests quatre, un és natural: LA POR (estratègia de supervivència davant un estímul negatiu). El problema apareix quan la nostra mascota no és capaç de gestionar-ho i aconsegueix alterar el comportament, provocant-li ansietat i la pèrdua de control.
Els principals símptomes que s’acostumen a presentar son:
– Neguit, panteig, tremolors, saliveig i deambulació.
– Vocalitzacions, bordar o rascar per tenir accés.
– Immobilitat, amagar-se i postura encongida.
– Com a criteris de gravetat (PÀNIC) incloem: defecació, micció, vòmits i generar destrosses.
A continuació us recomanem unes pautes per intentar solucionar-ho:
- CREACIÓ D’UNA ZONA DE SEGURETAT
Amagar-se forma part d’una estratègia biològica NORMAL davant la por, i nosaltres li facilitarem un lloc on es trobi tranquil per a poder afrontar-ho.
On i com situar la zona de seguretat?
Per a començar parlarem del lloc:
-S’ha de situar en una zona tranquil·la de la casa, si pot ser sense finestres o bé si hi son que tinguin sortida a patis interiors, un exemple podria ser el soterrani, però es pot adaptar a altres llocs.
-És recomanable que sigui un lloc fosc (tancar les llums), d’aquesta manera afavoreix la disminució de la ansietat.
Fins i tot el podríem insonoritzar amb mantes a les finestres, a vegades pot ser interessant ficar música clàssica per a distreure’l dels sorolls externs
Què pot ser la zona de seguretat?
Us recomanem que sigui un espai reduït i fosc, un exemple seria un transportin, recordeu treure la porta per a mantenir la entrada lliure. Per a que s’assembli més a un cau li podem ficar mantes per sobre per a insonoritzar i donar més sensació de protecció.
Alguns gossos trien de manera espontània la seva pròpia zona de seguretat, per exemple: es col·loquen en situacions de por a dins de la banyera, a sota el llit…. si l’animal s’hi troba còmode, no l’hem d’obligar a canviar de zona. Li portarem les joguines i mantes al lloc que hagi triat.
Com habituar el gos a la zona de seguretat?
És important habituar a la nostra mascota a la zona de seguretat ABANS del episodi estressant (diverses setmanes).
Triarem un dia tranquil per a iniciar l’aprenentatge, us recomanem utilitzar llaminadures, joguines, coixins i mantes als que hi estigui habituat. Els ficarem a l’interior de la zona de seguretat i l’animarem a entrar-hi. Per a reforçar la conducta el premiarem amb paraules, carícies i llaminadures. Aquest mètode s’ha de repetir de manera rutinària fins que aconseguim que el gos hi entri i ho associï a un lloc segur i on es trobi còmode.
MAI L’HEM DE FORÇAR A ENTRAR NI A SORTIR (tot i que s’estigui hores sense sortir, o fins i tot quan després d’una conducta inapropiada s’amagui), ÉS LA SEVA ZONA DE SEGURETAT, EL SEU REFUGI.
2. COM GESTIONAR UN DIA DE PETARDS O TEMPESTA
Primer de tot l’actitud que més beneficiarà a la nostra mascota és IGNORAR-LO i MANTENIR LA CALMA.
MAI L’HEM DE CASTIGAR NI RENYIR donat que el seu comportament és un mecanisme de defensa i el nostre càstig només empitjorarà la situació.
TAMPOC FER CARÍCES NI PREMIARLO quan ens busqui, doncs aquesta actitud reforça la conducta estressant i es perpetuarà en el temps.
En aquestes situacions l’hem de dirigir a la zona de seguretat si ell mateix no ho ha fet ja, podem utilitzar llaminadures i premis. Un cop allà ens haurem de quedar una estona fins que es trobi més tranquil. Recordeu que MAI L’HEM DE FORÇAR A ENTRAR. Si no ho aconseguim, abandonarem la tasca i ho treballarem més endavant.
En aquells casos que l’enriquiment ambiental no sigui suficient és probable que la nostra mascota necessiti teràpia farmacològica, en aquests casos SEMPRE S’HA DE CONSULTAR AL VETERINARI per a que ens aconselli el millor tractament pel nostre animal.